0%

Ha olyan mérsékelt éghajlaton élsz, mint Magyarország, a melegebb hónapokban a vaskos téli kabátok érintetlenül lógnak a szekrényben, míg a fürdőruhák és rövidnadrágok télen foglalják a fiókokban a helyet. A különböző évszakokban rengeteg értékes helyet foglal el a szezonon kívűli öltözet: a tengerparti nyaraláshoz, vagy a következő síeléshez elengedhetetlen ruhák gyűjteménye. Hacsak nincs egy tágas, szobaméretű gardróbszekrényed, a következő ötletes és hatékony tippek megoldást kínálnak a szezonális ruhák helytakarékos tárolására. Ezek után még a mindennapi ruha kiválasztása is gyerekjáték lesz!

Tehát hogyan tároljuk a ruhákat a következő szezonig? Íme 9 ruhatárolási ötlet, amitől biztosan kedvet kapsz a rendrakáshoz. Jöhet a tavasz!

1. Mit tenne Marie Kondo?

Bár a rendrakás királynője, Marie Kondo éppen most jelentette be, hogy "feladta" az otthoni rendrakást, tippjei legendásak maradnak. Mindenekelőtt minden nagy évszakváltás tökéletes alkalom arra, hogy átnézd ruhatáradat, és kiválogasd azokat a darabokat, amelyekre már nincs szükséged. Azzal mindenki tisztában van, hogy számos olyan ruhadarabot őrizgetünk, amelyek soha nem látnak napvilágot, de gondolnád, hogy ruhatárad nagy része valószínűleg használaton kívül van? A felmérések eredményei ezt mutatják! A konkrét számoktól most megkímélünk…

Egy jó alapszabály a rendrakáshoz, hogy szabadulj meg mindentől, amit legalább egy éve nem hordtál. Adományozd el, ami jó állapotban van, add el az (online) piactéren, vagy kérdezd meg a nagy divatláncokat, hogy beválthatod-e a ruháidat valamilyen kedvezményre. Régi ruhákból készíthetünk takarító rongyokat. Miután ezeket a ruhákat kiválasztottad, kezdődhet a megtartott darabok rendszerezése.

2. Rendszerezd és kategorizáld a ruhadarabokat

A megmaradt ruhákat most már könnyebben tudod kategorizálni a különböző évszakok, illetve tevékenységek szerint. Gondold át, milyen ruháid vannak, mikor mire van szükséged és ezek szerint rendezd őket csoportokba. A válogatás során ne felejtsd el kiüríteni a zsebeket, és válogasd ki a mosást, vegytisztítást vagy javítást igénylő darabokat.

3. Ne tárolj sérült ruházatot

Gondolj bele: egy hűvös napon indulás előtt gyorsan előkapod a kedvenc meleg téli kabátodat, és kiderül, hogy törött a cipzár… A rendszerezés után a követlező lépés a sérült ruha javítása. Az „ezermesterek” maguk is elvállalhatják a feladatot, vagy ellátogathatnak a legközelebbi ruhajavítóba.

3. Tárolás előtt mosd ki a ruhát

Mielőtt hónapokra elteszed a ruhákat, győződj meg arról, hogy minden tiszta és készen áll a tárolásra, illetve használatra. A foltokat sokkal nehezebb eltávolítani, ha elöregedtek, és a kimosott ruha sem lesz kellemetlen szagú a hosszú tárolás során. A ruhák tárolásának alapszabálya: a tárolóhely legyen sötét, hűvös, tiszta és száraz.

4. Válaszd ki a megfelelő tárolót

A szezonális ruházat tárolásához a legjobb tároló kiválasztása attól függ, hogy mit és hol tárolsz. Íme néhány a legnépszerűbb szezonális ruházati tárolási lehetőségek közül:

Műanyag dobozok

A műanyag tároló dobozok praktikus választás a ruhák tárolására, mivel könnyen használhatóak, egymásra rakhatók, és távol tartják a nedvességet és a kártevőket. Az átlátszó tartályok kiválóan alkalmasak a dolgaink rendszerezésére. A műanyag dobozokat azonban távol kell tartani a napsugárzástól, mert az kifakítja a ruházatot.

Kartondobozok

Mivel a kartondobozok nem nyújtanak védelmet sem a kártevők, sem a nedvesség ellen, csak otthon vagy a száraz padláson használjuk ruhák tárolására! Kerüljük a kartondobozok használatát, ha a ruhákat garázsban vagy nedves pincében tervezzük tárolni. A kényes vagy gyapjúszövetből készült ruhákat szintén nem ajánlatos kartondobozokban tárolni.

Textil- vagy vászonzsák

A műanyag dobozok mellett a vászonzsákok is kíváló lehetőséget nyújtanak ruháid tárolására, mert a szövet légáteresztő. Ezek ugyanakkor valamivel drágábbak, és olyan kényes anyagok tárolásához ajánlottak, mint a selyem vagy a kasmír.

5. Csomagolj logikusan

Csomagold be a ruhákat évszakok és tevékenységek szerint, és a tárolókat címkézd fel. Így könnyebben megtalálod majd, amire szüksége van. Amikor az egész család szezonon kívüli ruháit rendszerezed, érdemes minden családtagnak saját tároló doboz(oka)t biztosítani. Nagycsaládosok esetén tedd minden családtag ruháit egy kisebb, feliratos táskába, s utána helyezd el mindet egy nagyobb, családi dobozban.

6. Akaszd fel helyesen a ruhákat

Mint korábban említettük, néhány ruhát a legjobb fogason tartani. Győződj meg arról, hogy a fogasok és a tartózsákok sérülésmentesek. A legjobb, ha szövetből vagy más légáteresztő anyagból készült ruhatartó-zsákokat használsz, amelyeket ruhásszekrény híján fali fogasokon vagy síneken is tárolhatsz.

7. Tartsd távol a nedvességet és a kártevőket

A nedvesség és a kártevők, például a molyok, a szezonális ruhatárolás legnagyobb ellenségei. Csomagolás előtt győződj meg róla, hogy minden ruha száraz. A biztonság kedvéért nedvességelnyelő tasakokat is tehetsz a ruházat közé. Alapos tisztítással távol tarthatók a kártevők, de a kasmír és a gyapjú esetében mindenképpen használj molyriasztót! A cédrus vagy levendula tasakok természetes rovarriasztók és még kellemes illatot is kölcsönöznek a ruháknak.

8. Válaszd ki a megfelelő tárolóhelyet

A szezonális ruhatárolás ideális helye hűvös, sötét és száraz. Az éghajlattól függően előfordulhat, hogy a tetőtér vagy a garázs nem a legjobb megoldás az ingadozó hőmérséklet miatt. Ha pincében tervezed a tárolást, győződj meg róla, hogy nem túl nedves. Tárold szezonális ruháidat könnyen elérhető helyen. És bármilyen tárolóhelyet mellett döntesz, legyen az padlás vagy beltéri helyiség, ne tedd ruháidat egy halom más holmi mögé, ahol nehéz lesz megtalálni, amikor szükséged van rájuk! Íme néhány praktikus hely a szezonon kívüli ruhák tárolására:

A vendégszoba szekrényében, a legfelső polcon

• Polcokon a garázsban, a padláson vagy a pincében

• És a korlátozott tárolóhellyel rendelkező háztartások egyik legnépszerűbb helyén: az ágy alatt

9. A szezonális váltás

Amikor beköszönt a tavasz vagy az ősz, és a szezonon kívül tárolt ruházat hirtelen aktuálissá válik, ideje váltani. Készítsd elő a leköszönő szezon ruhatárát (szortírozd, rendszerezd, tisztítsd, javítsd), hogy az új ruhadarabok kicsomagolásakor egyidejűleg el is pakolhasd a régit. Vedd elő a tárolt ruhákat és cseréld ki a leköszönő ruházattal Ne felejtsd el lecserélni a molyriasztókat és nedvességelnyelő tasakokat!

Hasznosak voltak ezek a tippek? Ha valamit kifelejtettünk, írj nekünk. Ha pedig a megfelelő tárolási megoldásokat keresed épp, válogass új és praktikus termékeink között: