0%

A rendszerezés japán királynője, Marie Kondo szerint “a rendetlenség a szobában azt jelzi, hogy a lélek sincs rendben." Ez talán vonatkozik egyik-másik műhelyre is… Ha még csak most tervezed műhelyedet, akkor azt javasoljuk, hogy erre célra legalább 9 m²-es helyiséget válassz! A tér nagysága határozza meg, hogy a műhely végül mennyire lesz jól felszerelt – és ne felejtsd el, hogy időnként nagyobb munkákat is el kell végezni. Ha a térben helyet kap egy munkapad is, egy egész kis barkács-paradicsomot hozhatsz létre, ahol mindennek megvan a maga helye.

Egy hobbiszoba, pince vagy garázs rendbetétele első pillantásra nagy munkának tűnik – és valóban igénybe vehet jópár órát, de ez hosszú távon biztosan megtérülő befektetés. A jólszervezett műhelymunka alapjai a fém polcok, a szerszámfal, a szerszámos szekrény és a megfelelő tároló kiegészítők. A fali szekrények vagy a nagy teherbírású, állítható magasságú polcokkal felszerelt állványok különösen praktikusak és az egy sorozatba, szettbe tartozó polcrendszerek és szekrények pedig jól kiegészítik egymást.

A rend és az áttekinthetőség nemcsak időt takarít meg – hiszen nincs szükség felesleges és frusztráló keresgélésre – hanem pénzt is: gyakran kétszer vásárolunk meg dolgokat, mert nem találjuk őket. Emellett a jól megszervezett körmyezetben szívesebben állunk a munkának és kevésbbé leszünk hajlamosak a folyamatos halogatásra.

 

Egy remek megoldás – a szerszámfal

Ha nekiállsz rendet rakni műhelyedben, garázsodban vagy pincédben, akkor először a felesleges, hibás vagy kétszer megvásárolt darabokat válogasd ki – ezzel is helyet takarítasz meg. Ezután szabadulj meg a szeméttől és a szennyeződésektől, és tisztítsd meg a munkafelületeket (a jövőben majd minden munka befejezése után ismételd ezt meg).

Az eszközöket szisztematikusan érdemes tárolni. Itt különösen jól jön az egyedileg kombinálható szerszámfal. A szemmagasságban és elérhető távolságban elhelyezett rugalmas tárolórendszernek köszönhetően minden azonnall átlátható. Csavarhúzók, fogók, mérőeszközök, kulcsok vagy kalapácsok, valamint szögek, csavarok és tiplik is tárolhatók így, különböző szempontok alapján: például rendezheted a csavarokat típus, hossz, menet, vagy anyag szerint. Még ha most nehéz is nekiállni, a jövőben hálás leszel, hogy mindig pontosan tudod, mi hol van.

A szerszámfal jó megoldást jelent a gyakran üres falfelületek hatékony kihasználására és a jövőben szükség esetén bővíthető, különféle konzolokkal, horgokkal kiegészíthető. Ha minden a helyére került, a szerszámfaltól a fiókokig mindent címkézz fel matricákkal, hogy tudd, mi hol van.
A munka elvégzése után természetesen mindig rendet kell rakni, hogy minden átlátható maradjon. Ráadásul a laza zsinórok, a heverő törmelék, a kint felejtett fűrészlapok és a hanyagul hagyott kalapácsok gyorsan balesetveszélyessé válhatnak.

 

Szerszámos láda nagyobb eszközöknek

Az elektromos szerszámokat, például akkus csavarhúzókat, fúrókat vagy köszörűket, valamint a valamivel nagyobb munkaeszközöket megfelelően kell tárolni, hogy megóvjuk őket a portól, nedvességtől és szennyeződéstől. Ezeknek az eszközöknek a nagy rekeszekkel vagy fiókokkal rendelkező szerszámos láda a megfelelő választás. A legjobb, ha fiókonként vagy rekeszenként egy-egy elektromos eszközt tárolunk, a megfelelő tartozékokkal, például tartalék akkumulátorokkal, töltőkkel, használati utasításokkal vagy egyéb kiegészítőkkel együtt.

 

Apró alkatrészek tárolása tároló rekeszekben

Vedd számba a csavarokat, szögeket és egyéb apró tárgyakat, és becsüld meg, hány tárolódobozra lesz szükséged. A legjobb, ha nagyvonalúan tervezel, hogy a jövőben is legyen tárhelyed arra az esetre, ha további apró tárgyakkal bővülne a gyűjteményed. A különböző dobozok, tárolók vagy rekeszek praktikusan és helytakarékosan tárolhatók egymás mellett vagy egymás fölött. Címkézd fel őket, hogy mindig tudd, melyik dobozban mi van.

 

Rend a lelke mindennek

Az gurulós platformok különösen praktikusak, mert mozgathatók – igény szerint mindig kéznél lesz az adott munkához szükséges összes szerszám. Használatuk kevés időt és erőfeszítést igényel, kisebb műhelyekben is elférnek és rugalmas mozgathatók az adott munkafolyamatnak megfelelően. A kerekes szerszámosláda pedig különösen ajánlott, ha nagy távolságokat kell megtenned a műhelyen belül, vagy ha a műhelyen kívül tervezel munkavégzést és nem szeretnéd az egyes szerszámokat egyenként szállítani. A kerekes szerszámos ládák számos rekesszel és fiókkal vannak felszerelve a csavarok és egyéb apró alkatrészek tárolására. A fiókok általában zárhatók, ami garantálja a szerszám biztonságos szállítását még egyenetlen terepen is. Ha az egyes fiókok fel vannak címkézve, megkímélheted magad a különféle szerszámok időigényes keresgélésétől. A tetejére pedig további nehéz szerszámos ládákat vagy dobozokat is erősíthetsz, ha még több szerszámot szeretnél mozgatni.

 

Szerszámos láda – a rugalmas, helyfüggetlen munkavégzés feltétele

A műhelyed immár készen áll – eljött az ideje a szerszámos láda megtervezésének! Ha úton vagy, ez nélkülözhetetlen társad lesz! Tekintsd a szerszámos ládát (szerszámdobozt, szerszámbőröndöt) miniatűr műhelynek. Itt is érdemes a kis tárgyakat külön rekeszekben tartani. Középre tedd a fogót és a csavarkulcsot, a fúrókhoz pedig biztosíts extra tokot. Akárcsak nyaralásra, itt is csak a legfontosabb dolgokat vidd magaddal – hiszen senki sem szeret fölösleges dolgokat cipelni. A jól összeválogatott szerszámos ládát bárhová magaddal viheted, ahol szükséged lehet rá. Egy kézmozdulattal minden szükséges eszközt elővarázsolhatsz belőle, és nem kell egy nagy táskába rendetlenül bedobált összevisszaságban keresgélned.

Ha külön szerszámos ládákban tartod a famunkához, az autójavításhoz és a vízszereléshez szükséges eszközeidet, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól felkészültél, és szükség esetén azonnal munkába tudsz állni. A rekeszeket úgy válaszd meg, hogy jól elkülönüljenek egymástól, de illeszkedjenek. Az eszközöket is rögzítsd, hogy ne essenek ki. A fogantyús moduláris szerszámos ládával több nehéz szerszámos doboz is könnyedén egymásra erősíthető, így együtt mozgatható.

 

Frissítsd eszköztáradat, szerszámkészletedet

Még akkor is érdemes időnként frissíteni, ha csúcsminőségű szerszámkészlettel rendelkezel. Különféle kiegészítőkkel mindig naprakész, testreszabott szerszámkészleted lesz.
Íme néhány példa:

  • Fiókbetétek: belefáradtál, hogy karcolásokat és horpadásokat találsz a szerszámokon? A fiókbetét bélése megakadályozza, hogy a szerszámok ide-oda guruljanak és egymásba ütközzenek, sérüléseket okozva.
  • Egyedi rekeszek: az összes apró tárgy, mint például anyák, csavarok, alátétek és foglalatok, remekül tárolhatók és rendszerezhetők különböző méretű rekeszekben. A rekeszek pedig egyszerűen elhelyezhetők a szerszámos ládában.
  • Habdeszka: rögzítsd az kívánt méretre vágott habdeszkát a dobozba, hogy a szerszámok a helyükön maradjanak. A habdeszka-betétek megkönnyítik a szerszámok tárolását és további védelmet nyújtanak.

Eszköztárad testreszabásakor a legjobb, ha olyan tartozékokat vásárolsz, amelyeket könnyen eltávolíthatsz vagy kicserélhetsz az aktuális munkafolyamatnak megfelelően.


Súly szerint szortírozd szerszámgyűjteményedet

Vess egy pillantást a szerszámos ládádba. A nagy szerszámokat együtt tárolod a kisebbekkel? Ha egy óriási elektromos fúró alatt tapogatózol, hogy megtalálj egy kis csavarhúzót, útközben egy doboz szöggel is találkozhatsz... Az esetleges sérülések elkerülése érdekében rendezd szerszámaidat méret és súly szerint. Egyes szerszámos ládák különböző szintekkel és rekeszekkel rendelkeznek. A felső polc általában a kis alkatrészek, csavarok, szögek és tiplik tárolására szolgál. A közepes méretű szerszámok, például kalapácsok, csavarhúzók és villáskulcsok a középső szintre tartoznak. A harmadik szinten (amely általában a legalsó) tartsd a legnehezebb dolgokat. Fúróidnak és fűrészeidnek tökéletes helye lesz ez.


Ha minden lépést végigkövettél, immár tökéletes elhelyezést biztosítottál minden szerszámodnak. A barkácsolás szerelmesei pedig még jól is szórakoztak!

 

Még mindig hiányzik a megfelelő polc?

Garázs polcok       Műhely polcok        Pince polcok        

            Garázs polcok                                Műhely polcok                                    Pince polcok