0%

Ha Te is úgy gondolkodsz, mint az Ordonita csapata, akkor téged is tűzbe hoz az otthoni barkácsolás. De egy igazi, nagyszabású barkácsprojektet nehéz megvalósítani egy jól felszerelt műhely és megfelelő szerszámok nélkül. Megmutatjuk, hogyan tudsz egy szerszámokkal jól felszerelt, tökéletes kis műhelyt összehozni az Ordonita termékek segítségével.

Tehát a következő projekt: a műhely kialakítása!

1. Készítsd elő a helyiséget

A jól működő műhely kialakításának első lépéseként határozd meg, mennyi hely áll rendelkezésedre. Egy különálló helyiség ideális, hiszen sok lehetőséget és elegendő helyet kínál, de egy kisebb sarok a pincében vagy a garázsban is remekül kihasználható, ha megfelelő műhely polcokkal vagy garázs polcokkal rendezed be. Készíts alaprajzot és tervezd meg, hogy milyen felszerelésre lesz szükséged. A helyhez kötött elektromos szerszámok, mint például az asztali fűrész vagy a gyalu, sok helyet foglalnak el, így jól át kell gondolni, hova kerülnek. Fontos szempont a munkapad helye is – az egyszerűbb vagy komolyabb munkaasztalok kényelmes munkafelületet biztosítanak, és itt kapnak helyet olyan dolgok, amikre munka közben szükséged lesz, mint például a satu, amely segít az anyagok rögzítésében a munkafolyamat során. Egyes fém polcaink akár praktikus munkapaddá is alakíthatók. A műhely megtervezése során egy másik fontos szempont a tárolóhely. Az elektromos szerszámokat tárolhatod a falon lógva vagy a műhely polcokon, de helyet kell találni az apróbb dolgoknak is, mint a csavarok, szögek vagy tiplik. A megfelelő tárolás megkönnyíti az életet, és az éppen aktuális munkaprojektek is gördülékenyebben mennek, ha minden a helyén van.

Egy további jó tipp a műhelyed kialakítása előtt – ürítsd ki és tedd rendbe azt a helyiséget vagy területet, amelyet kis műhelyed számára kinéztél. Így egyszerűbb lesz méréseket végezni, elképzelni, mi hova kerül, és eldönteni, hogy milyen berendezésekre lesz szükséged.

2. Vásárold meg az alapvető felszerelést

Nincs jó műhely megfelelő felszerelés nélkül! Milyen projekteket tervezel, és ezekhez milyen eszközökre lesz szükséged? Ha fával fogsz dolgozni, akkor a különféle kézi fűrészekre biztosan szükséged lesz, és a fa megmunkálásahoz csiszolószerszámokra is. Ne feledd, hogy minden műhelyben jól jönnek bizonyos alapfelszerelések, mint a mérőszalag vagy a vízszintmérő. Ezekből sokféle halmozódik fel az évek során, ezért érdemes ezeknek hosszabb távon némi plusz helyet tervezni. Néhány marker is ésszerű befektetés, akárcsak a csiszolópapír – számos barkácsoló projekthez nélkülözhetetlenek. Az elektromos fúró meggyorsítja és leegyszerűsíti a munkát, mindenképp érdemes befektetni egy jó modellbe. 

Végül fontos gondoskodni az alapvető biztonsági felszerelésekről is. Az abszolút minimum a védőszemüveg, a hallásvédő és egy pár munkavédelmi kesztyű. A biztonságos műhely tiszta műhely, ezért egy kis porszívó, rongyok és tisztítószerek mindenképpen legyenek kéznél a munkaterületek tisztántartása érdekében.

Még keresed a megfelelő fém polcot vagy munkapadot?

link gomb a műhely polcokhozlink gomb a műhely polcokhoz

3. Rendszerezd eszközeidet

Rend a lelke mindennek!  - ez az Ordonita filózófiájának alapja. A munkaterület kialakítása és berendezése után a műhelyed rendbentartása már gyerekjáték lesz, és hosszas keresgélések helyett a barkácsolásnak szentelheted teljes figyelmedet. A szerszámos ládák tökéletesek a használaton kívüli kisebb eszközök tárolására, a nehéz szerszámoknak pedig egy nagy teherbírású állvány tökéletes otthont nyújt. Ezek különböző kivitelben kaphatók, hogy mindenki megtalálja a számára ideális megoldást. A szerszámos ládákon kívül a szerszámfalak további kiváló tárolóhelyet kínálnak a jól szervezett műhelyben – a munkapad fölé a falra rögzítve minden szerszám elérhető közelségbe kerül.

találd meg a polcodat link a tároló kiegészítőkhöztaláld meg a polcodat link a tároló kiegészítőkhöz

4. Tedd mobillá eszközeidet

Ha műhelyed tágas és nagy az alapterülete, ez valószínűleg nem olyan fontos. Ha azonban korlátozott a hely, a könnyen mozgatható berendezések, például a kerekes szerszámládák vagy a guruló platformok nagyon hasznosak lehetnek. Ezek segítségével minden szükséges szerszám, gép és egyéb felszerelés, amelyre az adott munkafolyamathoz szükség van, könnyen a munka területére szállítható – és használaton kívül sem lesznek útban. A maximális rugalmasság érdekében a rögzített tároló állványokat kombináld néhány mobil egységgel.

5. Ne felejtsd el a hőmérsékletet és a szellőzést

Ha a műhelyed vagy a helyiség, ahol a munkaterület kialakításra kerül, nem a lakásnak vagy háznak a része, akkor az ideális felszerelés kiválasztásakor figyelembe kell venned a külső hőmérsékletet is. Mérsékelt éghajlatú országokban ez kevésbbé lényeges. De ha olyan területen élsz, ahol forró a nyár és hideg a tél – mint Magyarországon – , ezt bizony figyelembe kell venned. Meleg időben egy ventilátorra mindeképpen szükséged lesz a műhelyedben. Ha azonban annyira felmelegszik nyáron a műhelyed, hogy az már akadályoz a munkában, érdemes légkondicionálót felszerelni. A téli hónapokban a sok ruharéteg  csak akadályozza a munkát, ezért inkább gondoskodj valamilyen fűtésről. A megfelelő szellőzés is fontos, hiszen a keringtetett levegő segít csökkenteni a páratartalmat, és megakadályozza a túlmelegedést is kánikula idején. A megfelelő szellőzés még fontosabb, ha sok vegyszerrel dolgozol!

6. 110 vagy 220 – az energiaigény kérdése

A műhely optimális működéséhez energiára és jó áramellátásra van szükség. A hagyományos, kéziszerszámokkal végzett famegmunkálás nem igényel áramot, de a fúrógép már igen! Ezért a műhelynek rendelkeznie kell 110 voltos és 220 voltos aljzatokkal. Egy szabványos 110 V-os háztartási aljzat sok elektromos kéziszerszámhoz elegendő. Az alacsony teljesítményű motorokkal rendelkező nagyobb szerszámok is gyakran használják ezeket a szabványos kimeneteket. A nagyobb, többnyire helyhez kötött elektromos szerszámok viszont már olyan motorokkal rendelkeznek, amelyek 220 V-os aljzatot igényelnek. Ha olyan eszközök beszerzését tervezed, amelyek 220 V-os tápfeszültséget igényelnek, akkor minden eszköznek ki kell kijelölnöd a saját csatlakozóját. Még akkor is, ha csak 110 voltos elektromos szerszámokat tervezel használni, érdemes legalább egy 220 voltos aljzatot beszerelni a műhelyben.

7. Biztosíts megfelelő világítást

A fény a legjobb barátod a műhelyben, legalábbis az idő nagy részében. A megfelelő műhelyvilágításnak több forrásból kell származnia, nem pedig egyetlen lámpából vagy izzóból. Az egyetlen forrásból származó fény árnyékot vet, és ez akadályozhatja a munkát. Javasoljuk, hogy legalább két fényforrásból származó világítást tervezz, további rugalmas világítással, amely a munkapad közelében vagy a munkaasztalon helyezhető el, és igény szerint mozgatható. És ezzel a tökéletes műhely készen áll a munkára!

8. Ha elkel a segítség

Ha szorít az idő, vagy túl nagy a feladat, ez tökéletes alkalom arra, hogy a családtagokat is bevond a munkába! Vagy lépj kapcsolatba a Master Regale csapatával – tőlünk segítséget kaphaptsz a műhely megtervezéséhez és a berendezéséhez is. Szívesen segítünk bármilyen kérdésben, és segítünk megtalálni a tökéletes megoldást, legyen szó egy nehezebben elérhető sarok berendezéről vagy más kihívásról, mi megtaláljuk a választ!

9. A műhely befejezése

Az új műhely megtervezése és berendezése tényleg élvezetes tevékenység. És ezzel még nincs vége! Az idő előrehaladtával a műhely állandóan változik, kiegészül, átalakul. Ahogy újabb munkákba fogsz bele, más, összetettebb projektbe vágod a fejszédet – a műhelyed is módosul, új felszereléssekkel, berendezésekkel bővül majd. 

Ne feledd, hogy nem kell mindent egyszerre megcsinálnod, minden felszerelést beszerezned. Válaszd ki a prioritásokat – milyen típusú barkácsprojekteket tervezel, és mit engedhetsz meg magadnak. Nem telik el sok idő, és meglesz a tökéletes műhely, amely hosszú évekig fog örömet okozni.

link az ordonita webáruház kezdőlapjáralink az ordonita webáruház kezdőlapjára

Te milyen polcokat keresel?

rendezett garázs polcrendszerrendezett garázs polcrendszer
Garázs polcok
rendezett műhely polcrendszerrendezett műhely polcrendszer
Műhely polcok
rendezett mosókonyha polcrendszerrendezett mosókonyha polcrendszer
Kamra, mosókonyha polcok